Kofi Annan overleden

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Kofi Annan. Met de voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties gaat een groot diplomaat en voorvechter van de mensenrechten verloren. 

In 2004 is Kofi Annan onderscheiden met de International Four Freedoms Medal voor zijn grote persoonlijke inzet voor internationale samenwerking en tolerantie en voor de versterking van de Verenigde Naties als hoeder van de wereldvrede en sociale gerechtigheid. Annan heeft als Secretaris-Generaal een bepalende rol gespeeld in de hervorming en revitalisering van de VN-organisatie, die daarmee nieuw elan kreeg.

In zijn VN-rapportage In Larger Freedom (2005) herinnerde Kofi Annan ons eraan dat vooruitgang niet kan bestaan zonder veiligheid, dat veiligheid niet kan bestaan zonder vooruitgang en dat veiligheid en vooruitgang niet kunnen bestaan zonder respect voor mensenrechten. De vrijwaring van gebrek, de vrijwaring van angst en de vrijheid om in waardigheid te kunnen leven gaan hand in hand. 

Kofi Annan leeft voort in onze herinnering. Hij was, is en blijft een groot voorbeeld en een inspiratie voor ons allen.

 

Han Polman

Voorzitter van het Bestuur van de Roosevelt Foundation

Pieter Jan Mersie

Directeur van de Roosevelt Foundation

 

 

Terug naar overzicht