Kijkers uit 27 landen voor de Four Freedoms Meet-up

Vanuit Middelburg ontvingen vijf bijzondere mensen en organisaties een Four Freedoms Award, omdat zij zich met grote toewijding inzetten voor de vier vrijheden van Franklin Delano Roosevelt. De laureaten werden tijdens een online ceremonie toegesproken door o.a. koning Willem-Alexander en demissionair minister-president Mark Rutte. De laureaten gingen na de ceremonie live in gesprek met diverse jongeren onder leiding van presentator Joris Luyendijk tijdens de Four Freedoms Meet-up.

Laureaten

De winnaars van de Four Freedoms Awards zijn de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer, Religions for Peace (Azza Karam) en de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando. De International Four Freedom Award werd uitgereikt aan de Verenigde Naties (António Guterres). De verschillende awards werden vanwege corona digitaal uitgereikt door bekende en betrokken Nederlanders (presenters). Dit jaar waren dat demissionair minister-president Mark Rutte, voetbaltrainer Guus Hiddink, journaliste Simone Weimans, reclamemaker Mark Woerde en actrice Hadewych Minis.

Oproep voor regulering van macht van sociale media

Om 13 uur was de première van de Four Freedoms Awards ceremonie. Maria Ressa (Freedom of Speech) sprak in haar bedankspeech over het onder druk staan van de persvrijheid door de invloed van sociale media; “De algoritmes geven voorrang aan het verspreiden van leugens vol woede en haat, boven feiten. Zonder feiten geen waarheid. Zonder waarheid geen vertrouwen. Zonder feiten, waarheden en vertrouwen, is democratie onmogelijk.” Volgens Ressa moet de macht van sociale media gereguleerd worden: “Als we nu niet in actie komen en sociale media-platformen reguleren gaan we een decennium, misschien wel een decennium van fascisme tegemoet. En wij leggen ze geen strobreed in de weg.”

Koning over corona
In de ceremonie zat een bijdrage van koning Willem Alexander die verwees naar de coronapandemie; “Door de coronapandemie hebben we stukjes van onze vrijheid moeten opgeven. Dat doen we uit vrije wil en voor een hoger doel: Bescherming van onze gezondheid en die van de mensen om ons heen. Maar toch, gemakkelijk is het niet. Ons geduld en uithoudingsvermogen worden zwaar beproefd. Dat kan ons moe en murw maken, of juist opstandig en boos. De Four Freedoms Awards-winnaars kunnen ons hoop en inspiratie geven in deze moeilijke tijd. Ze zijn voorbeelden waaraan we ons kunnen optrekken.” De koning benoemde ook het belang van mensenrechten: “Laten we werken aan economisch herstel, zonder mensen aan hun lot over te laten. En bovenal: laten we niet toestaan dat de coronapandemie wordt gebruikt als excuus om fundamentele vrijheden en mensenrechten te beknotten.”

Meet-up met kijkers uit 27 landen

Na de ceremonie was er een live verbinding met de laureaten en gingen ze in gesprek met vier jongeren onder leiding van presentator Joris Luyendijk tijdens de Meet-up. Kijkers konden via de chatfunctie vragen stellen aan de laureaten. Namens de VN was Executive Director van UNICEF Henrietta Fore online aanwezig. Er waren ook gesprekken te zien met vier vrijheidssprekers: Simone Weimans, Nathascha van Weezel, Joris Linssen en Massih Hutak. Deze uitzending werd live uitgezonden door Omroep Zeeland, werd online bekeken op enkele deelnemende scholen en is al door honderden mensen (terug) gekeken. Kijkers kwamen grotendeels uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Australië, de Filipijnen, Zweden, Maleisië en Nepal. De Meet-up is ontstaan uit de samenwerking tussen de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Het gehele programma is te bekijken via fourfreedoms.nl.

Terugkijken via de website of YouTube

Zowel de ceremonie als Meet-up zijn terug te kijken via fourfreedoms.nl of ons YouTube kanaal.

Terug naar overzicht