Dr. Hawa Abdi Diblaawe is 2014 Laureaat Vrijwaring van gebrek

De Four Freedoms Medal voor Vrijwaring van Gebrek wordt op 24 mei 2014 in Middelburg uitgereikt aan Dr. Hawa Abdi Diblaawe. Dr. Hawa Abdi Diblaawe, geboren in 1947 in Mogadishu, Somalië, is een Somalische mensenrechtenactiviste en arts. Zij is tevens de oprichtster en voorzitster van Dr. Hawa Abdi Foundation (DHAF). Deze stichting zorgt al dertig jaar voor de beschikbaar heid van gezondheidszorg, scholing, voedsel en onderdak voor kwetsbare groepen in de samenleving, zoals Somaliërs die zijn gevlucht voor het geweld van de burgeroorlog in hun land. In 2012 waren dat meer dan 90.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Dr Hawa Abdi zet de strijd voor een beter leven van vrouwen, kinderen en ouderen in Hawa Abdi Village voort. Zij brengt hoop in Somalië samen met haar twee dochters, Deqo en Amina, die ook arts zijn en inmiddels in haar voetsporen zijn getreden.

De Four Freedoms Medal voor Vrijwaring van Gebrek werd eerder onder andere uitgereikt aan: Liv Ullmann, Jan Tinbergen, Sadako Ogata, Artsen zonder Grenzen, Gro Harlem Brundtland, Magguie Barankitse, Muhammad Yunus and Ela Ramesh Bhatt.

 

Terug naar overzicht