Desmond Tutu overleden

Op 2e Kerstdag hebben wij kennis genomen van het verdrietige bericht van het overlijden van voormalig aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu.

Als geestelijke en mensenrechtenactivist is en blijft Tutu wereldwijd een inspirerend boegbeeld van het geweldloze protest tegen apartheid en van de verzoening in ‘de regenboognatie’ na de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.   

In 1998 is Desmond Tutu in Middelburg onderscheiden met de Roosevelt Freedom of Worship (vrijheid van godsdienst) Award. Hij kreeg de award voor zijn succesvolle bijdrage aan de campagne tegen apartheid en voor zijn enorme inzet voor sociale rechtvaardigheid en saamhorigheid in ‘het nieuwe Zuid-Afrika’ onder meer als voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie.

Tutu werd in 1961 tot priester gewijd in de Anglicaanse kerk en werd in 1978 de eerste zwarte secretaris-generaal van de South-Africa Council of Churches en de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad in 1986. Hij werd door Nelson Mandela benoemd tot voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie. Hij was co-stichter van The Elders, een raad van oud-wereldleiders en prominenten die samenwerken om een bijdrage te leveren aan vrede, rechtvaardigheid en mensenrechten in de wereld. Meerdere Four Freedoms Awards laureaten zijn of waren lid van The Elders, zoals Mary Robinson, Muhammad Yunus, Nelson Mandela en Kofi Annan.

Terug naar overzicht