Debat over een uitweg uit mediacrisis in Turkije

Vrijdag 28 september gaan journalisten in debat over de mediacrisis in Turkije. Een van de debatterende journalisten is Eröl Önderoğlu. Hij ontving eerder dit jaar de Four Freedoms Award voor de vrijheid van meningsuiting. Het debat vindt plaats in de Balie in Amsterdam en wordt georganiseerd door Stichting Röportaj, journalistenvakbond NVJ en de Turkse arbeidersvereniging DIDF.

Naast Erol Önderoğlu, doet ook Fatih Polat mee aan het debat. samen gaan zij in discussie tijdens het debat 'Strijden tegen de klippen op: een uitweg uit de mediacrisis in Turkije'. Beide journalisten gaan in gesprek met Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking voor de SP. Het debat staat onder leiding van Tan Tunali, voormalig Turkije-correspondent, freelance journalist en bestuurslid van Röportaj.

Erol Önderoğlu, vertegenwoordiger in Turkije van Reporters sans Frontières en redacteur van het onafhankelijke mediaplatform Bianet. Önderoǧlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen van de persvrijheid gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. Hij zat in 2016 tien dagen vast vanwege zijn deelname aan een solidariteitsactie voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem. De Roosevelt Foundation onderscheidde Önderoǧlu in mei 2018 met de Four Freedoms Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is hem toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

Fatih Polat is hoofdredacteur van het dagblad Evrensel, één van de laatste nog overgebleven onafhankelijke dagbladen in Turkije. Sinds Demirören Holding, dat nauwe banden met de regering onderhoudt, dit voorjaar mediaconglomeraat Doğan Holding overnam, staat 95 procent van de media onder controle van de Turkse autoriteiten, aldus Polat: "Natuurlijk is ons werk nu moeilijker, want 95 procent van de media communiceert op dezelfde toon. Maar misschien dat lezers nu juist wel op zoek gaan naar dat andere geluid, naar onafhankelijke media." 

Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor een uitwisseling van publiek met de sprekers.

Datum: 28 september 2018

Tijdstip: 19.30 - 21.30 uur

Plaats: De Balie (Salon), Amsterdam

Voertaal: gedeeltelijk Engels

Entree: gratis

Terug naar overzicht