De Roosevelt Foundation en UCR werken samen om jonge kandidaten te vinden voor de Four Freedoms Awards 2022

Op 6 juli tekenden de voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, en de decaan van University College Roosevelt (UCR), Bert van den Brink, een actieplan dat de betrokkenheid van jongeren moet stimuleren bij de bevordering van het respect voor mensenrechten.

Dit past binnen de ambitie van de Roosevelt Foundation om aandacht voor en betrokkenheid van jongeren bij de Four Freedoms te versterken.

Als onderdeel van een pilot project van een jaar zullen studenten van de UCR een notitie schrijven over de betrokkenheid van jongeren bij de Four Freedoms Awards. Ook adviseren zij de Roosevelt Foundation over potentiële laureaten onder de 21. In voorbereiding op hun aanbevelingen zullen de studenten onder meer leeftijdsgenoten (zowel lokaal als wereldwijd) interviewen. Daarmee dragen zij bij aan het bewustzijn onder jongeren dat er nog veel moet gebeuren voordat we in een wereld leven waarin de vier fundamentele vrijheden voor iedereen en overal worden gerespecteerd:

  • De vrijheid van meningsuiting;
  • De vrijheid van godsdienst;
  • De vrijwaring van gebrek;
  • De vrijwaring van vrees.

 

De uiteindelijke selectie van laureaten voor de Four Freedoms Awards blijft een verantwoordelijkheid van het bestuur van de Roosevelt Foundation. Als er volgend jaar, na het advies van de studenten, inderdaad een Four Freedoms Award naar een jongere gaat is het niet de eerste keer dat de Roosevelt Foundation een laureaat onder 21 jaar nomineert.

Han Polman: ‘In 2014 kende de Roosevelt Foundation de Freedom from Fear Award toe aan Malala Yousafzai voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes en vrouwenrechten. Ze was 16 jaar toen ze de award in Middelburg ontving en ze is nog steeds een grote inspiratie voor mensen overal ter wereld. We zeggen vaak dat de jeugd de toekomst heeft, maar de jongeren leveren ook nu een actieve bijdrage aan onze samenleving en Malala en vele anderen bewijzen dat jongeren een verschil maken en kunnen maken.’

Studenten van UCR schrijven ook een paper over jeugdactivisme ten behoeve van een symposium bij de UCR, dat mogelijk naast de Four Freedoms Awards uitreiking in het voorjaar van 2022 zal worden georganiseerd.

Het pilot project is ontwikkeld door UCR alumnus Claire Dépit in samenwerking met dr. John Friedman (Professor Antropologie bij UCR), die de studenten ook zullen begeleiden. Het pilot project wordt in juni 2022 geëvalueerd. 

Terug naar overzicht