Dag van de mensenrechten 2021

Vandaag is het de dag van de mensenrechten én de laatste dag van de Orange The World campagne. Op deze dag vragen we extra aandacht voor de mensenrechten en vrouwen slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Dag van de mensenrechten

Op 10 december 1948 is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Dat gebeurde net voor middernacht in het Palais Chaillot in Parijs, waar toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd gehouden. Op de Dag van de Rechten van de Mens vragen internationale en lokale mensenrechtenorganisaties aandacht voor hun werk, voor de successen en de probleemsituaties. Over de hele wereld vinden op deze dag evenementen voor mensenrechten plaats. Daaronder zijn demonstraties, wakes, fakkeltochten, handtekeningenacties, tentoonstellingen, seminars, discussiebijeenkomsten, concerten, filmprogramma’s en festivals.

Oud-laureaat Denis Mukwege

De Roosevelt Foundation vraagt op deze dag in het bijzonder aandacht voor het werk van een van de oud-laureaten, Denis Mukwege. Hij en zijn team onderschrijven het belang van de wereldwijde problematiek rondom geweld tegen vrouwen en ervaren in het Panzi hospital in Congo dagelijks de gevolgen. Dit is voor Mukwege, die zich ook politiek inzet om deze misdaad op de politieke agenda te krijgen, niet zonder gevaar voor eigen leven.

We vroegen hem om een quote:
'It’s not just perpetrators of sexual violence who are responsible for crimes, it is also those who choose to look the other way.’ Vrij vertaald betekent dit: 'Niet alleen plegers van seksueel geweld zijn verantwoordelijk voor misdaden, maar ook degenen die ervoor kiezen de andere kant op te kijken.’

We willen hem en zijn team via deze weg extra danken voor hun inzet voor de strijd tegen het geweld tegen vrouwen.

Foto: Stichting Vluchteling.

Terug naar overzicht