Brugklassers van SSG Nehalennia op Wereldreis door Middelburg

In Middelburg is een groot deel van de wereld terug te vinden. Meer dan 200 leerlingen van SSG Nehalennia gaan dat ervaren tijdens de Wereldreis door Middelburg. Stichting Switch heeft deze ‘reis’ voor hen uitgestippeld op woensdag 27 en donderdag 28 juni. Met deze Wereldreis ervaren leerlingen hoe invloeden uit de hele wereld de stad Middelburg mede gevormd hebben. Er wordt ook stilgestaan bij de herdenking van de afschaffing van de Slavernij, 155 jaar geleden.

Een fietsroute leidt de leerlingen langs verrassende cultuurhistorische ‘halteplaatsen’. Zo maken ze kennis met organisaties waarmee ze in het dagelijks leven niet zo snel in aanraking komen. Zo gaan leerlingen met vluchtelingen in gesprek en krijgen ze een rondleiding door het AZC Middelburg, bij Woonzorgcentrum Tabadila maken ze kennis met de geschiedenis van de Molukken. Verder bezoeken de leerlingen, de Yildirim Beyazit Moskee, het Zeeuws Archief, de Synagoge, Anti Discriminatiebureau Zeeland in Stoom, het Slavernijmonument op de Balans, Amnesty International en Stichting Switch in ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De leerlingen gaan in kleine groepjes met een mentorbegeleider op pad. Tijdens de Wereldreis door Middelburg krijgen de leerlingen een reisgids mee. Hierin vinden zij achtergrondinformatie over de geschiedenis van Middelburg. Middelburg is en was een stad met aantrekkingskracht. Door de eeuwen heen vestigden zich hier Noormannen, Hugenoten, Joden, Molukkers en vele andere bevolkingsgroepen. Van de Romeinen tot de huidige asielzoekers kent Middelburg migranten die samen met de Zeeuwse bevolking Middelburg maakten tot wat het nu is.

De Wereldreis door Middelburg wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Middelburg, Europe Direct en maakt onderdeel uit van Four Freedoms door het jaar heen.

Terug naar overzicht