Brugklassers SSG Nehalennia op Wereldreis door Middelburg

In Middelburg is een groot deel van de wereld terug te vinden. 240 leerlingen van SSG Nehalennia gaan dat ervaren tijdens de Wereldreis door Middelburg. Switch, onderdeel van ZB- team maatschappelijke projecten, heeft deze ‘reis’ voor hen uitgestippeld op woensdag 26 en donderdag 27 juni. Leerlingen ervaren hoe invloeden uit de hele wereld de stad Middelburg mede gevormd hebben. Naast migratie in de Middelburgse geschiedenis, is er ook aandacht voor het thema migratie anno nu.

Fietsroute langs cultuurhistorische halteplaatsen

De leerlingen gaan in kleine groepjes met een begeleider op pad. Een fietsroute leidt hen langs verrassende cultuurhistorische ‘halteplaatsen’. Zo gaan ze met vluchtelingen in gesprek en krijgen ze een rondleiding door het AZC Middelburg. Verder brengen ze een bezoek aan het Leger des Heils, de Synagoge, de Yildirim Beyazit Moskee, het Zeeuws Archief, het Slavernijmonument op de Balans en Amnesty International in de ZB. Stichting Welzijn Middelburg laat de leerlingen een buurtcentrum zien en het landelijk programma ‘Aan de Slag’, waarbij bewoners van het ACZ vrijwilligerswerk doen in de moestuin (City Seeds Middelburg). In de Wereldwinkel halen ze een traktatie op.

Middelburg

Middelburg is en was een stad met aantrekkingskracht. Door de eeuwen heen vestigden zich hier Noormannen, Hugenoten, Joden, Molukkers en vele andere bevolkingsgroepen. Van de Romeinen tot de huidige asielzoekers kent Middelburg migranten die samen met de Zeeuwse bevolking Middelburg maakten tot wat het nu is.

 

Terug naar overzicht