Asma Jahangir overleden

Bedroefd hebben wij kennisgenomen  van het overlijden van Asma Jilani Jahangir. Met haar gaat een groot voorvechtster van de mensenrechten verloren, voor de bevolking van Pakistan en voor de wereld. Wij herinneren haar onder meer als de oprichtster van de Human Rights Commission in Pakistan en als United Nations Special Rapporteur on Freedom of Religion and Belief.

In 2010 is Asma Jahangir in Middelburg onderscheiden met de Freedom of Worship Medal voor haar inzet voor interreligieuze en –culturele dialoog en voor haar strijd voor de rechten van de meest kwetsbare groepen in de samenleving: armen, vrouwen, kinderen en religieuze minderheden.

Tijdens de Four Freedoms Awards ceremonie in 2010 sprak zij de volgende woorden:

Religious intolerance knows no borders. It is contagious and rears its head in almost all regions of the world. Rights of religious minorities are compromised, even in a system where democratic norms are otherwise respected. However, dictatorial an autocratic systems provide a fertile ground for intolerance to entrench itself deeper in society. It is therefore important for us to recognize that democracy, rule of law and human rights are closely interlinked. They flourish together or perish one by one.

Asma Jahangir leeft voort in onze herinnering. Zij was, is en blijft een groot voorbeeld en een enorme inspiratie voor ons allen.

 

Han Polman
Voorzitter  van het Bestuur van de Roosevelt Foundation

Pieter Jan Mersie
Directeur van de Roosevelt Foundation

Terug naar overzicht