Anousha Nzume in Zeeland

Anousha Nzume is in Zeeland op uitnodiging van Switch. Als onderdeel van het programma Four Freedoms door het jaar heen, houdt Anousha een lezing en wordt zij geïnterviewd op 7 juni in de Drvkkerij in Middelburg. Daarnaast verzorgt zij zeven gastlessen op scholen voortgezet- en beroepsonderwijs. Speciaal voor dit bezoek schreef Anousha Nzume een novelle. De novelle M&A4FR  gaat over de bijzondere ontmoeting  van de 14 jarige Anousha Nzume en Marleen Vaders op een vakantiepark in België. Marleen is geboren en getogen in Oud-Vossemeer maar inmiddels al jaren woonachtig in Vlissingen waar ze kapsalon Haarzaak runt. Nog steeds zijn ze beste vriendinnen.

Lezing

Anousha Nzume is half-Russisch, half-Kameroens – en Nederlands. Ze is gespecialiseerd in lastige vragen over modern racisme. Van 'zwarte Piet' tot 'blanke vla' wil ze in gesprek met kwetsbare witte mensen die vertoeven tussen de steeds mondiger wordende mensen van kleur. Iedereen die mee wil praten is welkom om aan te schuiven op 7 juni 2018 in de Drvkkerij. Gespreksleiding Jan de Vlieger en deelname is gratis. Kaarten zijn te bestellen in de Drvkkerij of online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets.

M&A4FR

Speciaal voor haar bezoek aan Zeeland schreef Anousha Nzume een novelle die alle leerlingen krijgen uitgereikt. De novelle M&A4FR vertelt het, op ware gebeurtenissen gebaseerde, verhaal over de bijzondere band tussen Anousha Nzume en Marleen Vaders. De twee meisjes van 14 leren elkaar kennen in de zomer van 1984 op een vakantiepark in België. De een komt uit Amsterdam, de ander uit Oud-Vossemeer. De een is half Kameroens, half Russisch en ander is helemaal Zeeuws. De levens van deze twee kunnen niet meer van elkaar verschillen. Maar hun liefde voor de plaat Purple Rain, de ruzies met hun ouders en hun rechtvaardigheidsgevoel brengt hen dichter bij elkaar dan ze ooit hadden durven dromen.

Anousha Nzume

Anousha Nzume groeide op in Amsterdam en acteert, schrijft, produceert en presenteert al ruim twintig jaar. Als auteur heeft zij grote bekendheid gekregen door haar bestseller ‘Hallo Witte mensen’ (2017); “Hoe houd je je staande in een wereld waarin mensen van kleur steeds mondiger worden?”. Momenteel werkt Anousha Nzume aan haar tweede boek over kleur, klasse en kansenongelijkheid in het onderwijs.

Four Freedoms door het jaar heen

De lezing en de scholentour, ook wel  Literaire Tocht genoemd, maken onderdeel uit van het provinciale samenwerkingsverband Four Freedoms door het jaar heen. Een jaarprogramma met een breed scala aan festiviteiten en evenementen, aansprekende manieren om de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid en respect levend te houden en actieve betrokkenheid bij deze belangrijke thema's te stimuleren. Dit jaar staat de Literaire Tocht in het teken van de herdenking van afschaffing van de slavernij. Dit jaar 155 jaar geleden. Anousha Nzume draagt voor uit eigen werk en gaat met leerlingen in gesprek over diep gewortelde vooroordelen, racisme en discriminatie.

 

Terug naar overzicht