Modern United Nations - MUN

Zeeland vierde de 75e verjaardag van de Four Freedoms Laureaat de Verenigde Naties op een hele bijzondere manier: met een Modern United Nations. Dit is een nieuwe variant van de klassieke Model United Nations (MUN). Hierin onderhandelen scholieren, altijd strak in het pak gestoken, in een formele setting over wereldproblemen. Bij de ‘Modern United Nations’ onderhandelen niet alleen landendelegaties, maar ook delegaties die andere belangen vertegenwoordigen. Denk hierbij aan de natuur, toekomstige generaties, bedrijven en migranten. Wat binnen de Verenigde Naties gebeurt is ook voor hen van belang.

Terugblik op de MUN 

Vanuit de vele Zeeuwse middelbare scholieren werden er zo’n 70 geselecteerd die op 27 en 28 oktober met elkaar gingen onderhandelen, lobbyen en debatteren over resoluties rondom actuele wereldproblemen zoals klimaatverandering, mensenrechten en de huidige pandemie.

Elke deelnemende school deed mee met een Engelstalig team en een Nederlandstalig team.

 

De dag ging van start met een officiële opening door Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland en voorzitter van de Roosevelt Foundation, en Simone Filippini, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de VN. Na de hamerslag waarmee de Algemene Vergadering werd geopend gingen de diverse landendelegaties en delegaties als de Oceanen en Jongeren onder de 18 aan de slag.

Het voorzitterschap was in handen van studenten van de UCR en onder hun aanvoering lagen er aan het eind van de dag drie klinkende resoluties.

 

Tijdens de afsluiting van de Modern United Nations vond ook nog de uitreiking van de MUN awards plaats uit handen van Anita Pijpelink, Gedeputeerde van de Provincie Zeeland en Bert van de Brink, Dean van de UCR. Naast de beste delegatie en afgevaardigde per commissie werden er ook awards uitgereikt voor de beste introductievideo’s van de delegaties.

De winnende video’s kun je bekijken op Youtube!

Onderwijsmateriaal

Het onderwijsmateriaal dat speciaal voor dit project is ontwikkeld komt na afloop ook digitaal beschikbaar, en in de vorm van een boekje.

 

MUN online

Net als de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september dit jaar gingen ook de Modern United Nations online. Hiermee gaven wij gehoor aan de dringende adviezen vanuit het Kabinet rondom COVID-19.

Informatie

Indien je meer informatie wilt ontvangen over de MUN of geïnteresseerd bent in het ontwikkelde lesmateriaal stuur dan een mail naar: mun@ucr.nl.