Four Freedoms door het jaar heen.

Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen. Heel verschillende dingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid. Op deze pagina zie je wat er in Zeeland gebeurt. Kom ook en laat je inspireren.

6 sep 2019

Zeeuws Archief
9 levens van Cornelis Goliath in Zeeuws Archief 09:00 - 17:00 h.

9 levens van Cornelis Goliath in Zeeuws Archief

Zeeuws Archief
09:00 - 17:00 h.

De expositie De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660) in het Zeeuws Archief vertelt het turbulente levensverhaal van kaartmaker en landmeter Cornelis Goliath. Wanneer hij zijn leven in een rustiger vaarwater wil brengen, en hij zich met zijn gezin vestigt op Walcheren, slaat het noodlot toe.

1 okt 2019

Zeeuws Archief
Slavenhandel en slavernij – archief en monument 09:00 - 17:00 h.

Slavenhandel en slavernij – archief en monument

Zeeuws Archief
09:00 - 17:00 h.

Voor het voortgezet- en middelbaarberoepsonderwijs organiseert het Zeeuws Archief een speciaal programma in het kader van de Black Achievement Month. Het aanbod bestaat uit twee delen. Bij het bezoek aan het Zeeuws Archief volgen leerlingen de reis van een slavenschip aan de hand van originele archiefstukken. Daarna bezoeken ze het Slavernijmonument op de Balans.

Interesse in deze activiteit? Neem contact met Imke Elstak. E: ielstak@dezb.nl.

1 okt 2019

Zeeland
Literaire Tocht met Vamba Sherif 09:00 - 17:00 h.

Literaire Tocht met Vamba Sherif

Zeeland
09:00 - 17:00 h.

Vamba Sherif draagt voor uit eigen werk en gaat met leerlingen in gesprek over diep gewortelde vooroordelen, racisme en discriminatie. 

De gastles van Vamba Sherif is met name bestemd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs (zowel onder- als bovenbouw) en voor studenten van het middelbaarberoepsonderwijs. In het kader van Black Achievement Month schreef de auteur Vamba Sherif speciaal voor Zeeuwse jongeren de novelle ‘Sundiata’.

3 okt 2019

De Drvkkery
Spoken word bij Woordwaarde met Babs Gons 19:30 - 22:00 h.

Spoken word bij Woordwaarde met Babs Gons

De Drvkkery
19:30 - 22:00 h.

Eindelijk krijgt Zeeland een eigen podium voor spoken word! De Drvkkery organiseert Woordwaarde, waar de taal telt.

De oeroude traditie van mondeling vertelde verhalen won de laatste decennia enorm aan populariteit. Dankzij bekende podiumdichters in de VS (zoals de Beat Poets met Allen Ginsberg en Jack Kerouac) en Nederland (Jules Deelder) en de opkomst van lyricists in de hiphopcultuur is er steeds meer aandacht voor spoken word.

5 okt 2019

ZB
Tentoonstelling Zwarte Uitvinders 10:00 - 16:00 h.

Tentoonstelling Zwarte Uitvinders

ZB
10:00 - 16:00 h.

In de maand oktober staat Middelburg in het teken van de BAM. Speciaal voor de Wetenschapsdag is er de tentoonstelling ‘Zwarte Uitvinders’ over, hoe kan het ook anders, zwarte uitvinders en hun ontdekkingen. Wist je bijvoorbeeld dat het stoplicht en het maandverband zijn uitgevonden door Afro-Amerikanen ten tijde van de slavernij? Tijdens de tentoonstelling ontdek je de bijzondere verhalen achter deze mannen en vrouwen en hun uitvindingen.

10 okt 2019

de Drvkkery
Rondetafelgesprek met Vamba Sherif 19:30 - 22:00 h.

Rondetafelgesprek met Vamba Sherif

de Drvkkery
19:30 - 22:00 h.

Vamba Sherif is schrijver, journalist, filmrecensent, curator en motivational speaker. Hij is in Liberia geboren en deels in Koeweit en Syrië opgegroeid. Hij heeft verschillende romans geschreven, zoals De Zwarte Napoleon en De getuige. Zijn werk behandelt thema's als migratie, liefde, kolonialisme en de spanning tussen de gematigde en de radicale islam. Zijn romans zijn in het Engels, Frans, Spaans, Duits en het Indiase Malayalam verschenen.

24 okt 2019

Cinema Middelburg
Spike Lee’s strijdlustige satire BLACKKKLANSMAN 20:00 - 23:00 h.

Spike Lee’s strijdlustige satire BLACKKKLANSMAN

Cinema Middelburg
20:00 - 23:00 h.

Een zwarte agent undercover bij de Klu Klux Klan? Dit klinkt als een grap, maar het tegendeel is waar. Deze provocerende misdaadfilm van Spike Lee gaat over de waargebeurde undercoveroperatie van Ron Stallworth, een Afro-Amerikaanse agent uit Colorado die succesvol wist te infiltreren in de Ku Klux Klan. Met BLACKKKLANSMAN sleepte Spike Lee zijn eerste Oscar ooit binnen (Beste Scenario).

25 okt 2019

Cinema Middelburg
Documentaire Aretha Franklin 20:00 - 20:00 h.

Documentaire Aretha Franklin

Cinema Middelburg
20:00 - 20:00 h.

Amazing Grace, een documentaire over de vorig jaar overleden zangeres Aretha Franklin, wordt vanaf 25 oktober 2019 in Cinema Middelburg vertoond. In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze legendarische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu.