Emmanuel de Merode – Virunga Alliance

Laureaat Freedom from Want Award 2018

Emmanuel de Merode – Virunga Alliance Laureaat Freedom from Want Award 2018

De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode namens het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance. Zij ontvangen de award voor hun inzet en toewijding om de flora en fauna van het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo te beschermen en om de lokale gemeenschappen die dichtbij de grens van Virunga leven te beschermen. Een gevaarlijke opdracht gelet op de intensiteit van het conflict in en rond het Virunga Park vanwege de 10-jarige burgeroorlog en de M23-rebellie.

 

Sinds 2008 leidt Emmanuel de Merode een team van 360 Congolese rangers in een poging het National Park te demilitariseren, de rechtsstaat te herstellen en lokale ontwikkelingsprojecten op te zetten. In 2013 assisteerde De Merode bij de start van het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance, dat tot doel heeft vrede en welvaart te bevorderen door de economische ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen voor de vier miljoen mensen die in de buurt van het park wonen. Een percentage van de inkomsten van het park wordt geïnvesteerd in projecten voor gemeenschapsontwikkeling. Het werk van de Alliance omvat ook de bevordering van duurzame energie voor arme huishoudens en de ondersteuning van de bouw van scholen.

 

Ondanks een aanslag op zijn leven zet Emmanuel de Merode samen met het team van de Virunga Alliance zijn lovenswaardige werk in en rond Virunga National Park voort.