Angela Merkel

Laureaat International Four Freedoms Award 2016

Angela Merkel Laureaat International Four Freedoms Award 2016

De internationale Four Freedoms Award wordt op 21 april 2016 in Middelburg uitgereikt aan dr. Angela Merkel (1954). Dit kondigde de voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, drs. Han Polman, vandaag aan. Vandaag, 6 januari 2016, is het precies 75 jaar geleden dat President Franklin Delano Roosevelt zijn Four Freedoms speech uitsprak voor het Amerikaanse Congres.

Angela Merkel groeide op in Templin, een kleine stad in Oost-Duitsland. Na de vreedzame revolutie in 1989 trad Merkel toe tot de politieke burgerbeweging ‘Demokratischer Aufbruch’, die in 1990 opging in de Christelijk Democratische Unie (CDU). Ze is de politiek leider van de CDU sinds 2000 en de Bondskanselier van Duitsland sinds 2005. Ze is de eerste vrouw en de eerste burger van de voormalige DDR, die deze functies bekleedt. 

Merkel heeft een cruciale rol gespeeld in de aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie. Als Europees leider leidde zij de onderhandelingen voor een diplomatieke oplossing en deëscalatie van het conflict in Oekraïne (vredesbesprekingen Minsk en overeenkomst van Minsk) in het belang van vrede en veiligheid in Europa. Ze toont groot moreel leiderschap als Bondskanselier van alle Duitsers ongeacht geloof en etnische achtergrond tegenover de opkomst van de antiIslam beweging Pegida in 2014. In de huidige vluchtelingencrisis is Merkel toegewijd aan de humanitaire plicht van Europa om diegenen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict in het Midden-Oosten, Afrika en Azië en aan de aanpak van de oorzaken van deze crisis door zich in te zetten voor vrede in Syrië en in de regio. 

Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan enkele van de meest vooraanstaande wereldburgers van onze tijd: zoals Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, John F. Kennedy, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, Malala Yousafzai en voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. 

De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding hebben laten zien aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. In deze speech stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Na 75 jaar hebben deze woorden nog niets aan waarde en belang ingeboet. 

De Roosevelt Foundation en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om zich in te zetten voor de bevordering van deze vier vrijheden, overal in de wereld. De Four Freedoms Awards ceremonies vinden in de oneven jaren plaats in New York en in de even jaren in Middelburg. 

Meer informatie over de Four Freedoms Awards en over de Roosevelt Foundation en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute is beschikbaar op de volgende websites:

www.fourfreedoms.nl
www.rooseveltinstitute.org