Fidan Ekiz

Mevrouw Fidan Ekiz / Nederlands journalist en documentairemaker

Presenter van de Award voor de Vrijheid van Meningsuiting 

Fidan Ekiz is journalist en documentairemaker. Ze was onder andere correspondent voor RTL Nieuws en de Geassocieerde Persdiensten (GPD) bladen in Istanbul. Tijdens de Irak-oorlog in 2003 berichtte zij als oorlogscorrespondent vanaf de Turks-Iraakse grens en vanuit Noord-Irak. Ook werkte ze als redacteur bij het televisieprogramma Pauw en Witteman. Nu is zij met enige regelmaat tafeldame bij De Wereld Draait Door.

In 2009 maakte Fidan Ekiz de documentaireserie Veerboot naar Holland. Deze documentaire vertelt het emigratieverhaal van enkele Turkse gezinnen – waaronder dat van haarzelf - in Rozenburg, een dorp bij Rotterdam. Hiermee won ze de Erasmus Euro Media Award en de Rotterdamse Persprijs.

Ook de documentaires “Ik zie een verre reis”, “Alles komt goed” en “De Pen en het zwaard” zijn van haar hand. Deze laatste documentaireserie gaat over journalisten die strijden voor de waarheid in landen waar machthebbers hen tot zwijgen proberen te brengen. Zij vertelt haar verhalen betrokken, genuanceerd en belicht alle kanten van het verhaal zo oprecht mogelijk.

In 2017 werd aan Fidan Ekiz de Duidelijketaalprijs toegekend. Dat is een prijs die sinds 2009 wordt toegekend aan een persoon die uitblinkt in taalvaardigheid binnen zijn of haar vakgebied.